Stel: u hebt een aantal zonnepanelen op het dak. Als deze zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u verbruikt, wordt het teveel aan elektriciteit ingevoed op het elektriciteitsnet (mits u hierop bent aangesloten natuurlijk). Als u een kleinverbruiker bent (dat wil zeggen dat u een aansluiting heeft met een grootte van 3×80 ampère of minder), moeten energieleveranciers deze elektriciteit accepteren.
Energieleveranciers zijn tevens verplicht om de energie die u aan het net geleverd heeft in mindering te brengen op uw verbruik van elektriciteit uit het netwerk. Dit geldt tot een grens van 5.000 kilowattuur en heet saldering. Als u meer energie verbruikt dan opwekt, betaalt u slechts voor het netto gebruik. Als u bijvoorbeeld 4.000 kilowattuur in een jaar heeft afgenomen en 1500 heeft ingevoed op het net, brengt uw leverancier 2.500 in rekening.
Voorbeeld terugleververgoeding
Als u meer dan 5.000 kilowattuur (de salderingsgrens) teruglevert aan het net of meer teruglevert dan u verbruikt, behoort u daar een terugleververgoeding voor te krijgen. De hoogte van deze vergoeding wordt door de Nederlandse Mededingsautoriteit vastgesteld. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding dient u een tweerichtingenmeter te hebben, die zowel de van de leverancier afgenomen als de teruggeleverde energie registreert. Als u 8.000 kilowattuur teruglevert en 4.000 verbruikt krijgt u voor 4.000 kilowattuur een terugleververgoeding.
Een kleinverbruiker hoeft slechts energiebelasting te betalen over de netto hoeveelheid energie die hij afneemt. De grens van 5.000 kilowattuur is hier niet van toepassing: ook als er meer dan 5.000 kilowattuur wordt ingevoed op het net, kan de energiebelasting gesaldeerd worden. Als u 6.500 kilowattuur verbruikt en 5.500 invoedt op het net, dan wordt 5.000 verekend en voor 500 kilowattuur krijgt u een vergoeding. U betaalt over 500 kilowattuur geen energiebelasting en over 1.000 kilowattuur wel.
Meer over salderen op www.belastingdienst.nl.