Zonnepanelen

Een zonnepaneel is een paneel dat zonlicht omzet in elektriciteit. Een zonnepaneel wordt ook wel een PV-paneel genoemd, naar het Engelse woord ‘photovoltaic’. De zonneboiler valt niet binnen deze categorie. Op deze website vindt u alle informatie die nodig is om tot aanschaf van zonnepanelen over te gaan.

Met name door de stijgende energie prijzen stijgt de vraag naar zonnepanelen enorm. Door technologische ontwikkelingen en schaalvergroting dalen de prijzen van zonnepanelen, tegelijkertijd worden zonnepanelen steeds effectiever. Zonnepanelen kunnen nu al voorzien in de volledige energie behoefte. Ook is het mogelijk om maar een gedeelte van de benodigde energie zelf op te wekken. En mocht je voldoende ruimte hebben en voldoende middelen om te investeren, dan is het ook mogelijk om zelf opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet te leveren.

De prijs van zonnepanelen daalt erg snel. Op dit moment is zonnestroom zelfs al goedkoper dan stroom van uw huidige leverancier. Het enige verschil is dat er een grote investering aan vooraf gaat. Al wordt het leasen van zonnepanelen steeds meer mainstream. Het is zelfs in sommige gevallen voor huurders al mogelijk om gebruik te maken van zonnestroom.

Mocht u overgaan op het kopen van zonnepanelen, informeer dan altijd eerst bij de gemeente of u deze direct op uw dak kunt plaatsen. Normaal gesproken is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn uitzonderingen voor monumentale panden en beschermd dorps- en stadsgezicht.

Aan alleen zonnepanelen heeft u niet veel. Het is noodzakelijk om de opgewekte energie van de zonnepanelen van uw dak (of een andere locatie) om te zetten naar wisselstroom, zodat het in huis gebruikt kan worden of aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Hiervoor is een omvormer noodzakelijk.
Monokristallijne, Polykristallijne en dunne-film zonnepanelen

Zonnepanelen verschillen in uiterlijk en hoe en waarvan zij geproduceerd worden. WaaromZon maakt onderscheid tussen Monokristallijne, Polykristallijne en dunne-film zonnepanelen

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen lijken qua uiterlijk en productieproces erg op elkaar. Deze panelen worden gemaakt van voornamelijk silicium. Hier worden bijvoorbeeld ook computerchips van gemaakt. Silicium wordt gemaakt van silica (SiO2) en dit wordt gewonnen uit zand. Zand is op 2 andere grondstoffen na, de meest voorkomende grondstof in de aardkorst.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om pure silicium te onttrekken uit silica. De meest voorkomende is “carbothermic reduction”. De silica wordt verhit tot 1700°C in het bijzijn van carbon. Zodra de silicium afkoelt vormen er kistallen. De snelheid van het afkoelen bepaalt de omvang van het kristal. Des te langzamer de silicium afkoelt, des te groter de kristallen zijn. Het is mogelijk om het silicium af te laten koelen als 1 kristal. Dit is moeilijker dan het laten afkoelen als verschillende kristallen en daarom duurder. Dit is meteen het verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van silicium dat bestaat uit 1 kristal. Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van silicium dat bestaat uit meerdere (vele) kristallen.

Hierdoor is de oppervlakte van polykristallijne zonnepanelen net iets minder perfect dan bij monokristallijne zonnepanelen. Dit betekent dat er net iets minder licht wordt geabsorbeerd en daardoor net iets minder elektriciteit wordt geproduceerd door polykristallijne zonnepanelen. Hier staat tegenover dat het produceren van het silicium van polykristallijne zonnepanelen (veel) eenvoudiger is en daarom zijn deze per m2 vaak goedkoper.

Uiteindelijk maakt het qua Watt opbrengst niet veel uit voor welk soort paneel wordt gekozen. Alleen zijn polykristallijne iets groter dan monokristallijne zonnepanelen. Dit is geen probleem zolang er voldoende ruimte is. Mocht de ruimte beperkt zijn dan kunt u beter kiezen voor monokristallijne zonnepanelen voor een hoger rendement.

Belangrijker is het om voor een goed en betrouwbaar merk te kiezen. In onze lijst met fabrikanten vindt u een grote selectie. Wij adviseren u om dit vooral met een installateur te overleggen

Dunne film zonnepanelen

Dunne-film zonnepanelen maken gebruik van een andere techniek. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt hoeft ook geen silicium te zijn, maar dit kan wel. Andere materialen die hiervoor gebruikt worden zijn cadmium telluride (CdTe), koper,indium, gallium en selenium (CIS or CIGS), Dye-sensitized zonnecellen (DSC – werkt met kleurstoffen) of organische zonnecellen.

Bij dunne-film zonnepanelen worden verschillende lagen op een substraat geplaatst. Door deze techniek is er minder duur materiaal nodig en hierdoor kunnen deze zonnepanelen goedkoper geproduceerd worden. Helaas zijn op dit moment de dunne-film zonnepanelen nog niet zo efficiënt als monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. De verwachting is dat uiteindelijk deze zonnepanelen minstens net zo efficiënt worden. Een bijkomend voordeel is dat deze panelen veel dunner zijn, esthetischer en goedkoper om te produceren.

Kijk voor meer informatie over dunne-film zonnepanelen op de pagina van de volgende fabrikanten: First Solar, Nanosolar, Miasole en Ascent Solar. En vraag hiernaar bij uw installateur.