Zonne energie is het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit kan op twee manieren. Direct, met behulp van zonnepanelen en indirect, door zonne warmte te absorberen. Een voorbeeld hiervan is een zonneboiler. Zonne energie kan op grote schaal opgewekt worden, op terrein dat hier speciaal voor is ingericht. Maar zonne energie is ook uitermate geschikt om zelf te genereren. Hierdoor kunnen bedrijven en particulieren onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet.

Tot op heden zijn de hoge kosten voor de aanschaf van de installatie de beperkende factor van zonne energie. Met de oplopende energie prijzen en een verlaging van de aanschafkosten, komt hier langzaam verandering in. Op dit moment kan de installatie al binnen 10 jaar terug worden verdiend. De verwachting is dat de terug verdien tijd de komende jaren snel zal dalen.

Over zonne energie bestaan veel fabeltjes. In de tegenlicht documentaire van de VPRO worden er veel ontkracht. De zon kan de hele wereld van energie voorzien. Het gaat erom of we dit willen.

Kijk voor de Nederlandse versie op Tegenlicht