Na eerder al zonnepanelen over kanalen te hebben aangelegd, wil India nu ’s werelds grootste drijvende zonne-energieproject gaan uitvoeren.

Het aanleggen van zonnepanelen boven kanalen, dat in totaal zo’n tien megawatt aan capaciteit op moest leveren, heeft twee voordelen ten opzichte van het plaatsen van panelen in een veld. Ten eerste hoeft er voor geen land te worden aangeschaft, ten tweede gaat het de verdamping van veel water tegen (vooral belangrijk in irrigatiegebieden).

Na dit project is nu National Hydro Power Corporation (NHPC) van zins om een project op te zetten met zonnepanelen op watermassa’s in de zuidelijke staat Kerala. Het project moet een capaciteit van 50 megawatt opleveren en zou tussen de 64 en 72 miljoen euro kosten.

De panelen zullen op drijvende platforms bevestigd worden. Deze zijn op hun beurt stevig vastgemaakt om te voorkomen dat ze rond gaan dobberen. Deze aanpak levert dezelfde voordelen op als de hierboven genoemde zonnepanelen boven kanalen.

Het op dit moment grootste drijvende zonne-energieproject ligt in Japan. Hier zijn vorig jaar 4500 zonnepanelen op een reservoir bij Okegawa gelegd. Deze zonnepanelen bedekken zo’n 12 400 vierkante meter van de 30 000 die het meer groot is en hebben een capaciteit van 1,2 megawatt.