Brazilië heeft het ambitieuze plan bedacht om tot 2018 3,5 gigawatt aan fotovoltaïsche capaciteit te veilen. Dit klinkt de wereldwijde zonne-industrie als muziek in de oren, omdat men verwacht dat het de groei van de zonne-energiemarkt in Zuid-Amerika zal stimuleren. Dit schrijft IHS Technology in een nieuw rapport.

Het Braziliaanse elektriciteitsregelgevinsagentschap heeft een zogenaamde reservecapaciteisveiling aangekondigd. Het doel is om nieuwe energieopwekkingscapaciteit samen te trekken, om Brazilië te wapenen tegen onverwachte dalingen in de energievoorziening.

De volgende veiling staat gepland voor oktober en zal afzonderlijke categorieën aanbieden voor verschillende soorten technologie. Deze aanpak zal zonne-energie een voordeel geven ten opzichte van andere hernieuwbare energiebronnen.

De maximumprijs voor biedingen zal waarschijnlijk op zo’n 112 dollar per megawattuur komen te liggen. Josefin Berg, analist bij IHS, zegt:’Biedingen zullen uiterst competitief zijn. We verwachten dat de prijs tot onder de 85 dollar zal vallen, in lijn met aanbiedingen van eerdere veilingen in Brazilië, waar zonne-energie niet met windenergie kon concurreren’.

Brzilië kent een moeilijk jaar wat betreft energie-opwekking. De droogte dwingt tot een toename van kostbare thermale energie-opwekking. Omdat de prijzen gestegen zijn tot 400 dollar per megawattuur, zijn andere energiebronnen op de korte termijn aantrekkelijker geworden.

IHS verwacht dat de jaarlijks geïnstalleerde capaciteit aan zonne-energie in Brazilië in 2018 toegenomen zal zijn van 167 megawatt naar meer dan 1000 megawatt.