Hoewel China op dit moment verantwoordelijk is voor liefst 64 procent van de wereldwijde zonnepanelenproductie, is het land nog niet tevreden. Het land gaat op zoek naar meer succes in de sector voor de komende jaren.

In 2013 produceerde China voor 25.600 megawatt aan zonnepanelen. De helft van de belangrijkste fabrikanten is in China gevestigd. Zij ontvangen flinke steun van de Chinese regering en een groot aantal particuliere beleggers. Deze bedrijven hebben belangrijke bijdragen geleverd aan het voldoen aan de globale vraag, maar de vraag bereikt telkens nieuwe hoogtes.

Volgens het Amrikaanse Green Tech Media (GTM) Research zal de Chinese productie van zonnepanelen in 2017 verdubbeld zijn tot zo’n 51.000 megawatt. Binnen minder dan 2 jaar zal China 70 procent van de totale zonnepanelenproductie wereldwijd voor zijn rekening nemen.

De productie wordt opgeschroefd om aan de globale vraag te voldoen, maar de binnenlandse vraag is net zo belangrijk. Eind 2013 bedroeg de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in China 18.300 megawatt. In 2017 moet dit verhoogd zijn tot 70.000 megawatt. Een van de redenen voor deze fixatie op zonne-energie is het doel van China om de uitstoot van CO2 te verminderen; luchtvervuiling is een groot probleem in China’s grootste steden.