Volgens de Wereldbank,’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingshulp, is de groei van het aantal huiselijke zonnesystemen in Bangladesh de grootste ter wereld.

30 juni jongstleden sloot de Wereldbank een deal met de Bengaalse regering over een lening van nog eens 78,4 miljoen dollar voor verdere uitbreiding van het programma.

De hoeveelheid geïnstalleerde systemen groeit per maand met zo’n 70 000. Met ingang van mei dit jaar waren er in totaal al 3,1 miljoen dergelijke systemen aangelegd, zo zegt de Infrastructure Development Company Ltd, het uitvoerende bedrijf. De gezAmenlijke capaciteit van deze panelen ligt rond de 140 megawatt, genoeg om 14 miljoen mensen op het platteland van elektriciteit te voorzien.

Tot nu toe heeft het project, dat loopt vanaf 2003, al bijgedragen aan het creëren van 70 000 nieuwe banen. Het project zal nog 480 000 huizen, die geen toegang tot netstroom hebben, voorzien van zonnepanelen.

De Bengaalse regering heeft als doel dat in 2021 alle Bengalen toegang tot elektriciteit hebben. Op dit moment geldt dit echter voor slechts 42 procent van de bevolking. De verspreiding van de landelijke nederzettingen en de vele rivieren die het land doorkruisen maken aansluiting op het net op veel plaatsen lastig.