Zo’n 3000 eigenaren van zonnepanelen krijgen een btw-naheffingsaanslag. Deze houdt in dat ze ongeveer 5000 euro over moeten maken aan de belastingdienst.

Op 20 juni 2013 besloot het Europese Hof van Justitie dat mensen die zonnepanelen kopen de btw, die ze voor het aanschaffen en de installatie betaald hebben, terug kunnen vragen. Dit voordeeltje kan oplopen tot boven de 1000 euro.

Als iemand de btw op aanschaf en installatie af wil trekken, moet diegene wel een btw-nummer aanvragen. Mensen die dit doen moeten zich dan wel korte tijd later weer laten uitschrijven, omdat de belastingdienst hen anders beschouwt als ondernemer, voor wie btw-aangifte verplicht is. Zij die zich niet uitgeschreven hebben, ontvangen nu dus een naheffingsaanslag van 5000 euro.

De fiscus kan eigenaren van kleine hoeveelheden zonnepanelen een zogenoemde ontheffing van administratieve verplichtingen verlenen. In dat geval hoeven dezen niet elk kwartaal een btw-aangifte in moeten dienen.

36000 bedrijven en particulieren zouden al btw teruggevraagd hebben. Van hen hebben 14000 ontheffing van administratieve verplichtingen, de rest moet gewoon aangifte doen. Volgens Adriaan Ros, woordvoerder van de belastingdienst, hebben de hierboven genoemde 3000 dit simpelweg niet gedaan. Zij moeten dus de 5000 euro btw plus 161 euro wegens het te laat betalen en niet doen van aangifte betalen. Dit zijn standaardbedragen die in rekening gebracht worden aan belastingplichtigen die geen btw-aangifte hebben gedaan.

Volgens Maaiek Zwiers van Zwiers van aangifte- en belastingadvies is het echter vermoedelijk de fiscus zelf die de fout is ingegaan. Belastingambtenaren zouden erkend hebben dat er iets mis is gegaan. Woordvoerder Ros zegt echter van zo’n fout niets te weten.

Zelf belasting op zonnepanelen terug vragen?