Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois hebben, in samenwerking met de twee zonnepaneelgerelateerde bedrijven Semprius en Solar Junction, een methode ontwikkeld om zonnecellen met een tot nu toe ongeziene efficiëntie te produceren. Zij maken gebruik van een drukproces waarmee zonnecellen gestapeld kunnen worden.

De methode werkt met zonnecellen op microschaal. Deze worden door middel van
een drukproces samengebonden tot meerlaagse stapels. De bovenste cel is een microcel met drie verbindingen. Deze heeft een eigen anti-reflecterende laag, om een efficiënte overdracht van licht naar de onderliggende lagen te garanderen. De onderste cel is van het materiaal germanium. De bovenste cel vangt licht tussen bepaalde golflengten op en laat de rest door naar de onderste.

Woordvoerder John Rogers zegt: ‘enkele eenvoudige ideeën uit de materiaalwetenschap en de inrichtingssamenstelling stellen ons in staat om veel traditionele beperkingen van zonne-energietechnologie te omzeilen. Zonnecellen met vier verbindingen en aansluitingen, zoals wij die kunnen maken, hebben bij tests efficiënties laten zien van 43,9 procent’.

Het gebruik van een drukproces maakt de manipulatie van ultradunne, kleine halfgeleidende elementen mogelijk. Deze kunnen dan op elkaar gestapeld worden om een ongebruikelijk type zonnecel te maken, dat over het hele spectrum van zonlicht kan werken met een zeer grote efficiëntie.