De meeste zonnecellen worden gefabriceerd uit dure materialen. Eén oplossing is het vinden van goedkopere materialen. Een andere oplossing is het gebruik van concentratoren die het zonlicht dat op een groter oppervlak valt absorberen en concentreren op kleinere oppervlakten waar de zonnecellen zelf gemonteerd zijn. De cellen blijven dan even duur, maar er zijn minder van nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Onderzoekers van de Italiaanse universiteiten in Pavia en Novara hebben een nieuw ontwerp gemaakt voor luminescente zonneconcentratoren (LSC’s, naar de Engelse term). Het nieuwe paneel bestaat uit een voorgevel van twee dergelijke LSC’s, met de zonnecellen bevestigd louter op de hoeken. Het door zonnecellen bestreken oppervlak is onafhankelijk van het oppervlak waarover zonlicht wordt opgevangen. Experimenten tonen aan dat de nieuwe LSC’s 55 procent meer zonlicht kunnen concentreren dan vergelijkbare traditionele LSC’s.

Traditionele LSC’s bestaan uit een diëlektrische plaats beschilderd met fluorescerende verf. Deze verfstoffen absorberen het licht en zenden het met minder energie weer uit. De grote verandering in het nieuwe ontwerp is dat er nu twee LSC’s achter elkaar geplaatst worden; de verf op de eerste absorbeert licht uit het gewenste spectrum van invallend zonlicht, de tweede absorbeert het gehele spectrum uitgezonden door de eerste. Het licht wordt dus feitelijk dubbel geconcentreerd.