Het langlopende conflict tussen China en de VS over Chinese zonnepanelen die tegen dumpprijzen op de Amerikaanse markt verkocht worden kan dit jaar leiden tot hogere kosten voor zonne-energie.

Reeds in 2012 besliste de VS tot het heffen van extra invoerbelasting op Chinese zonnepanelen. Chinese zonnepanelenfabrikanten trachten echter deze extra kosten te ontduiken door het gebruik van zonnecellen van derden uit Taiwan. De Amerikaanse International Trade Commission gaat nu bepalen of er ook extra invoerheffingen op zonnepanelen die in Taiwan gefabriceerde zonnecellen bevatten.

In het geval van dergelijke heffingen zal de prijs van zonnepanelen in de VS hoogstwaarschijnlijk stijgen. De vrees bestaat dat dit zal leiden tot tekorten aan panelen en de groei van het aantal zonne-installaties zal ontwrichten.De goedkoopste zonnepanelen in de VS zitten tussen de 62 en 65 dollarcent per watt; deze panelen zijn allemaal van Chinese makelij met Taiwanese zonnecellen. Niet-Chinese fabrikanten bieden hun waar aan voor prijzen boven de 70 cent per watt. Als de heffing er komt, kan de prijs stijgen tot ergens tussen de 75 en 80 cent per watt.

Een analyse van IHS Technology wijst er echter op dat er dit jaar waarschijnlijk geen tekort zal zijn. Wereldwijd zal er in 2014 naar schatting een productiecapaciteit van 57,8 gigawatt, waarvan 11,2 buiten China en Taiwan. In totaal blijft er meer dan 17 gigawatt aan tariefloze capaciteit over; meer dan genoeg om de verwachte 6,5 gigawatt aan installaties in de VS in 2014 mogelijk te maken.