Brittmore Group, een Startup Company gevestigd in San Jose, California, heeft een subsidie van 1 miljoen dollar van het Department of Energy gekregen voor de ontwikkeling van robots die zonnepanelen kunnen installeren.

Algemeen directeur en oprichter Bram Britcher zegt: ‘We hebben een systeem ontworpen om energiecentrales snel en met een kleine hoeveelheid arbeidskrachten te bouwen’. Robots doen het zware tilwerk en verplaatsen de zonnepanelen naar hun beoogde locatie met een snelheid van zestien kilometer per uur. Op deze manier kan Brittmore zonnepanelen twintig keer zo snel monteren als traditionele methodes, volgens Britcher.

Volgens Britcher heeft het bedrijf al eerder een subsidie gekregen, waardoor het totaal nu op ongeveer 1,5 miljoen dollar staat. Met deze stimulansen kan Brittmore de installatierobots commercieel interessant maken.

‘Om de kosten binnen de perken te houden hebben we veel van de onderdelen van de robot zelf vervaardigd. Daarna hebben we een prototype gemaakt, dat we aan het Department of Energy lieten zien. Vervolgens kregen we de subsidie’, zegt Britcher.