Een Israëlisch bedrijf, de nieuwkomer Ecoppia, heeft een idee bedacht om zonnepanelen in woestijngebieden schoon te houden. De E4-robot veegt zonnepanelen schoon met een zelfreinigende doek van microvezels.

Woestijnen zijn vanwege de vele zonneschijn en de goedkope grond ideale plaatsen voor zonnepanelen. Door rondvliegend zand worden zonnepanelen echter snel stoffig. Dit heeft weer zijn weerslag op de energieproductie van de panelen: die neemt af met drie tot wel vijftien procent. Regelmatig schoonmaken is een arbeidsintensief proces.

Iedere rij zonnepanelen krijgt een eigen schoonmaakrobot. Deze gaat iedere dag het volledige oppervlak van die zonnepanelen af. De E4 wordt aangedreven door een batterij, die op zijn beurt weer wordt opgeladen door een eigen zonnepaneel.

Iedere robot heeft vijf motoren: twee voor verticale beweging, twee voor horizontale beweging en een voor het aandrijven van de microvezel borstel. De motoren voor de verticale beweging worden, wanneer de borstel naar beneden gaat, regeneratoren: ze zetten de neerwaartse beweging om in energie om hun eigen batterijen op te laden.

De E4 is ontworpen om te werken in woestijnomstandigheden en is getest bij temperaturen van 66 graden Celsius. Volgens een traditionele wijsheid hoort men zonnepanelen niet schoon te maken als ze droog zijn. Dit geldt echter alleen als men druk uitoefent op de panelen. De E4 borstelt alleen maar zachtjes het stof van het oppervlak. Versnelde testen van het Photovoltaik-Institut Berlin tonen aan dat de E4 zelfs na twintig jaar dagelijks gebruik de zonnepanelen geen schade toebrengt.