In de provincie Baja California Sur, in het noordwesten van Mexico, is de grootste zonne-energiecentrale van heel Latijns-Amerika in gebruik genomen. De centrale werd geïnaugureerd door president Enrique Peña Nieto.

Het project, dat 100 miljoen dollar kostte, is uitgevoerd door de Mexicaanse bedrijven Gauss Energia en Martifer Solar. Aura Solar I, zoals de naam van het complex luidt, is eigendom van Corporacion Aura Solar en beslaat een oppervlakte van 100 hectare met 132.000 zonnepanelen. Dit moet zorgen voor een opwekkingscapaciteit van 39 Megawatt, een verviervoudiging van het totaal geïnstalleerde fotovoltaïsche vermogen van Mexico. De opgewekte stroom is bedoeld voor de inwoners van de stad La Paz. Men verwacht 164.000 inwoners, 64 procent van de totale stadsbevolking, te kunnen voorzien van zonne-energie. Dit zal jaarlijks de uitstoot van 60.000 ton broeikasgassen voorkomen.

Volgens de president zullen de hervormingen van de energie-industrie afgelopen december leiden tot meer, schonere en vooral goedkopere energie. ’25 procent van Mexico’s elektriciteit wordt gewonnen uit schone energiebronnen. In 2024 moet dit 35 procent zijn. Ik heb er vertrouwen in dat we dat gaan halen’, zo zei de president. Ook noemt hij Aura Solar I een ‘succesmodel dat in elders in Mexico navolging zal krijgen’.